موزه ها به عنوان بستری برای نگهداری تاریخ و سرزمین اقوام خاص استفاده میشود و معرف سابقه آن منطقه محسوب میشود.
رشت به عنوان یکی از شهر های توریست پذیر شمال کشور بیشتر به جاذبه های طبیعی و زیبایی طبیعت مشهور است و بخش تاریخی این شهر مورد فراموشی واقع شده است. در این مطلب قصد بررسی موزه گنجینه شهر رشت که به موزه مردم شناسی و باستان شناسی نیز معروف است بپردازیم . با ما همراه باشید.
تاریخچه موزه گنجینه رشت
موزه گنجینه رشت که قدمتی در حدود بیش از 70 سال دارد در قسمت مرکزی شهر رشت و در خیابان طالقانی ( بیستون ) و در نزدیکی میدان سبزه میدان قرار دارد محل نگهداری گنجینه تاریخی استان گیلان است. این ساختمان ابتدا در مالکیت میرزا حسین کسمایی بود. در زیر زندگی نامه این فرد را به صورت مختصر برای شما قرار خواهیم داد.
زندگی نامه میرزا حسین کسمایی
میرزا حسین کسمایی شاعر ، نویسنده ، روزنامه نگار و نقاش گیلانی بود که در جنبش مشروطه خواهی گیلان نقش برجسته ای داشت. وی دارای سه فرزند به نام های جهانگیر ، صنوبر و خورشید است. وی یکی از اعضای منتخب مجلس عالی در روز فتح تهران نیز بود.وی در نهایت در سال 1299 بر اثر مشکلات کلیه دار فانی را وداع گفت و میرزاکوچک خان پیکرش را در منطقه سلیمان داراب رشت به خاک سپرد.
ساختمان خانه میرزا حسین خان کسمایی رشت
خانه میرزا حسین خان کسمایی که بعد ها تبدیل به موزه شد در سال 1349 و در دوره پهلوی توسط وزارت فرهنگ و هنر خریداری و تبدیل به موزه شد. این موزه بعد از انقلاب اسلامی تا سال 1376 با نام موزه شهر زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان به کار خود ادامه میداد که در نهایت با تشکیل اداره میراث فرهنگی کشور به این سازمان منتقل شد و پس از بازسازی و مرمت هایی که در این سال انجام گرفت در دهم مهر 67 دوباره بازگشایی شد
موزه گنجینه رشت
این موزه دو طبقه دارای دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی است . در ادامه به بررسی تفصیلی این بخش ها میپردازیم.
موزه مردم شناسی
ابتدا که وارد موزه میشوید تابلویی از خانه میرزا حسین خان کسمایی را مشاهده میکنید که جلوه خاصی دارد. در ادامه راه نیز تندیسی از وی را مشاهده میکنید که اگر چه به تازگی ساخته شده است اما حضور صاحب خانه را برایمان یاداوری میکند.
در طبقه نخست این ساختمان که همان موزه مردم شناسی است غرفه هایی وجود دارد که مجسمه هایی به صورت نشسته و ایساده نشانگر نوع پوشش و کسب و کار مردمان گیلان است. این مجسمه ها دارای لباس های گیلکی ، قاسم آبادی ، دیلمانی ،تالشی و رودباری هستند. در این بخش صنایع دستی گیلان اعم از چادرشب بافی ، سفره های حصیری و … که نماد زندگی گیلانیان است مشاهده میشود.
چیزی که در طبقه نخست این بنا چشم ها را به خو خیره میکند وجود دستگاه چای خشک کن مربوط به دوره قاجار است.
از دیگر غرفه هایی که دیدن آن خالی از لطف نیست غرفه ساز های اصیل گیلانی ماننده نقاره و … است
موزه باستان شناسی
در زیر زمین این ساختمان موزه باستان شناسی واقع است . فضای این مکان سرد تر از طبقه نخست است . در این طبقه انواع کشفیات مربوط به گیلان و حتی دیگر استان ها مشاهده میشود.
ظروف سفالی ،گردنبند های دیدنی مربوط به هزار قبل از میلاد ، مهره های سنگی ، جمجمه های انسان و … ازجمله آثاری است که در این بخش پیدا میشود.
اکثر این کشفیات مربوط به تپه های مارلیک ، تالش ، دیلمان و .. است.
آدرس موزه گنجینه رشت
این موزه همانطور که در بالا اشاره کردیم در خیابان طالقانی ( بیستون ) بین میدان سبزه میدان و بقعه دانای علی قرار دارد . در روبروی این موزه بیمارستان دکتر فامیلی قرار دارد.
در روبروی این موزه ایستگاه اتوبوس قرار دارد که به علت قرار گرفتن در مرکز شهر در اکثر مواقع شلوغ خواهد بود و این موزه در دید قرار نخواهد گرفت و مردمی که منتظر اتوبوس های عمومی هستند در لبه حصار این موزه تجمع میکنند که جلوه خوبی برای این موزه ایجاد نخواهد کرد.
ساعت کار موزه گنجینه رشت
این موزه در تمامی روز های هفته از ساعت 9 صبح الی 5 بعد از ظهر همانند باقی موزه ها باز و آماده پذیرایی از میهمانان خواهد بود