در گذشته مساجد از اهمیت بالایی برخوردار بودند و اکثر تصمیمات مهم از این مساجد شروع شد به همین دلیل است که در شهر های ایران تعداد مساجد قدیمی شهر بسیار زیاد است. و اکثر این مساجد دارای اهمیت تاریخی نیز میباشند.
در این مطلب قصد بررسی یکی از مساجد قدیمی شهر لاهیجان را داریم. این مسجد مربوط به قرن چهارم هجری قمری است. با ما در معرفی جاذبه های گردشگری شهر لاهیجان همراه باشید.
تاریخچه مسجد جامع لاهیجان
این مسجد که بر اساس شواهد موجود یکی از قدیمی ترین مساجد شهر لاهیجان و متعلق به دوره کیاییان است در بافت قدیمی شهر واقع شده است. این مسجد مربوط به قرن 4 هجری قمری است و بر بنای یک آتشکده قدیمی ساخته شده است . دلیل اهمیت بسیار بالای این مسجد نزد افراد میتوان به نماز گذاردن سلطان محمد کیا در سال 893 هجری قمری در این مسجد اشاره کرد.
در ایوان و سردر و کنار ورودی این مسجد فرمانی از سلطان حسین صفوی با تاریخ 1106 بر روی سنگ مرمر حک شده در این قسمت نصب شده است. و در همین زمان نیز بیشترین تغییرات بر این مسجد داده شد و قسمت هایی به آن اضافه شد.
این مسجد در طول تاریخ شامل تغییرات بسیاری شده و قسمت هایی به آن اضافه شده و چندین بار نیز مرمت شده است و همچنین در زلزله ها قسمت هایی به صورت کامل تخریب شده است.
از قسمت هایی که در زلزله تخریب شد میتوان به یکی از دو مناره این مسجد اشاره کرد که متعلق به قرن 12 هجری قمری است. با این که این مسجد در زلزله های کوچک و بزرگ استان گیلان آسیب فراوان دیده است اما قسمت هایی همچون ایوان ، سردر و یکی از مناره ها سالم باقی مانده است.
شبستان گنبد دار بزرگ قسمت زنانه در طبقه دوم نشان از عظمت این بنا است. البته کاشی کاری که شما در ایوان این بنا مشاهده میکنید جدید بوده و در چند سال اخیر ایجاد شده است.
داستانی نیز درباره این بنا گفته میشود که در ادامه برای شما قرار داده ایم
گفته میشود که تاجری غلام خود را برای خرید اجناسی به لاهیجان فرستاد ولی وی این پول را خرج مسجد نمود. در بازگشت تاجر از مال التجاره ای که خرید پرسید و غلام در پاسخ گفت من کالایی خریدم که به کار این دنیا نمی آید و تاجر را از کار خود آگاه ساخت . در نهایت بازرگان برای کار خیری که غلامش انجام داده بود غلام را آزاد ساخت.
آدرس مسجد جامع لاهیجان
این مسجد در ضلع غربی میدان سردار جنگل یا چهار پادشاه که به آن میدان وحدت گفته میشود قرار دارد.